Belanjawan 2024 iktiraf sumbangan wanita-Redonah

Estimated read time 2 min read
Social Sharing

KOTA KINABALU: Wanita Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat) menyifatkan Belanjawan 2024 yang melanjutkan pengecualian cukai bagi wanita kembali bekerja sebagai satu pengiktirafan terhadap sumbangan wanita kepada negara.

Ketua Wanita Gagasan Rakyat, Datuk Redonah Bahanda berkata, pengecualian cukai yang diteruskan sehingga 31 Disember 2027 itu menjadi insentif atau galakkan kepada wanita untuk menyumbang kepada kemajuan ekonomi negara.

“Adalah diharap dengan pengumuman itu akan meningkatkan penyertaan wanita untuk kembali aktif bekerja dalam mana-mana sektor yang bersesuaian.

“Peranan dan tenaga wanita amat penting bukan sahaja membantu pendapatan suami dan keluarga tetapi juga menyumbang kepada perkembangan ekonomi semasa,” katanya mengenai Belanjawan 2024 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam pada itu, beliau turut menyambut baik keputusan kerajaan meningkatkan had pengecualian cukai pendapatan ke atas elaun penjagaan anak oleh pekerja atau dibayar terus oleh majikan kepada pusat jagaan kanak-kanak daripada RM2,400 kepada RM3,000.

Menurut beliau, peruntukan RM1.2 bilion kepada orang kurang upaya (OKU) pula diharap dapat membela nasib dan kebajikan golongan berkenaan.

“Kita berharap peruntukan ini dapat membuka peluang untuk melatih OKU dengan kemahiran-kemahiran yang sesuai termasuk dalam bidang keusahawanan. Bagi OKU yang terlantar dan tidak upaya bekerja pula, kebajikan mereka pasti lebih terjamin khususnya dalam aspek penjagaan, makanan dan ubatan,” katanya.

Mengenai peruntukan pembangunan RM6.6 bilion untuk negeri Sabah, Redonah berkata kenaikan peruntukan itu akan membantu seimbangkan jurang pembangunan antara wilayah Semenanjung dan Sabah.

Katanya, intipati Belanjawan 2024 jelas menunjukkan komitmen Kerajaan Perpaduan yang menjurus ke arah mengurangkan kemiskinan dan merapatkan jurang pendapatan di negara ini.

You May Also Like