Serangan peribadi terhadap Hajiji tindakan tidak wajar-USNO

Estimated read time 2 min read
Social Sharing

KOTA KINABALU: Keperibadian dan kepimpinan Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor yang lemah lembut dan tidak pandai menghentam pihak lawan menyebabkan beliau diserang secara peribadi.

Tuduhan liar yang dilemparkan terhadap Ketua Menteri Sabah mengenai isu permohonan tanah di Pulau Balambangan, Kudat itu secara jelas bermotifkan politik dan berniat untuk mencalarkan imejnya yang begitu bersih.

Presiden Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO), Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata, keperibadian yang begitu baik tidak mungkin akan bertindak menyalahgunakan kuasa demi kepentingan peribadi.

“Saya cukup mengenai keperibadian Ketua Menteri. Saya percaya beliau tidak akan berani dan tergamak menyalahguna kuasa untuk kepentingan peribadi.

“Jika benar berlaku salah guna kuasa seperti didakwa, buat sidang media secara terbuka. Jangan berselindung di sebalik media sosial dimana identiti pihak menuduh tidak dikenali.

“Tuduhan berniat jahat sebegini adalah satu tindakan tidak wajar dilakukan oleh pembangkang,” katanya dalam sidang akhbar hari ini.

Menurut beliau, proses permohonan tanah oleh ahli perniagaan dikenali sebagai Datuk Seri Thomas Hah itu dibuat secara telus melalui proses undang-undang yang sah. Ahli perniagaan itu melihat Pulau Balambangan berpotensi untuk pembangunan industri penternakan maka, beliau mengemukakan permohonan tanah mengikut prosedur sedia ada.

Pandikar Amin, yang juga Timbalan Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS) itu berkata, memang terdapat sebahagian tanah untuk pembangunan industri silika di Pulau Balambangan namun, perjanjian yang ditandatangani antara anak syarikat Yayasan Sabah dan syarikat dari Sarawak semasa pemerintahan Pari Warisan telah dibatalkan kerana tidak memenuhi syarat tertentu.

Tambah beliau lagi, sekiranya gambar Ketua Menteri bersama Thomas Ha menjadi kayu pengukur tentang kredibilitinya sebagai pemimpin, harus diingat Thomas Hah juga pernah bergambar bersama Mohd Shafie Apdal semasa beliau menjadi Ketua Menteri.

“Kalau gambar itu jadi kayu pengukur kepada kredibiliti seorang pemimpin, sedangkan pemimpin itu ada kalanya kenal mahupun tidak dengan orang yang bergambar bersamanya jadi, janganlah pemimpin bergambar dengan sesiapa,” ujarnya.

Pandikar Amin juga mahu agar siasatan dilakukan terhadap individu yang membocorkan dokumen sulit kerajaan sehingga ia ditularkan dalam laman media sosial.

Jelas beliau, politik itu berkisar kepada persepsi atau sangkaan buruk maka, wajar laporan polis dibuat dan mudah-mudahan kebenaran sebenar akan terungkai.

Katanya, beliau yakin apa juga tindakan dibuat oleh Hajiji, segala tindakan dibuat adalah mengikut lunas undang-undang dan peraturan yang ditetapkan.

You May Also Like