Isu tanah: Pembangkang cuba cemar imej Ketua Menteri

Estimated read time 2 min read
Social Sharing

KOTA KINABALU: Pembangkang dilihat sengaja menggunakan taktik kotok dan jijik untuk merosakkan imej Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor dalam isu urus niaga tanah melibatkan kerajaan negeri dan seorang ahli perniagaan dari Sarawak.

Taktik kotor itu memperlihatkan keterdesakan pembangkang untuk mencemarkan nama baik Ketua Menteri Sabah.

Ketua Penerangan Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat), Datuk Nizam Abu Bakar Titingan berkata, dakwaan berlaku salah guna kuasa berhubung urus niaga tanah yang tular dalam laman Facebook itu dipenuhi dengan fakta yang direka-reka.

“Berdasarkan semakan dengan Jabatan Tanah dan Ukur (JTU) Sabah menunjukkan semua permohonan tanah telah diproses mengikut prosedur dan undang-undang sedia ada. Malah, tiada hak milik tanah dikeluarkan untuk empat permohonan tanah yang disebut.

“Dakwaan tular dalam laman Facebook itu juga mendakwa ahli perniagaan terbabit dilihat mempunyai hubungan rapat dengan Hajiji jadi, keadaan itu dikatakan mencurigakan.

“Namun, perlu diingat ahli perniagaan berkenaan juga dilihat rapat dengan bekas Ketua Menteri dari Parti Warisan, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal sebelum ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Nizam berkata, ada yang tidak kena dengan mentaliti sebegini. Memandangkan pembangkang tidak dapat menyentuh mengenai kejayaan kerajaan negeri menarik pelabur berimpak tinggi ke Sabah maka, mereka cuba menggunakan taktik kotor untuk merosakkan imej Ketua Menteri.

Justeru, laporan polis akan dibuat terhadap laman Facebook tersebut agar siasatan dapat dilakukan untuk membawa pihak yang bertanggungjawab menyebarkan pembohongan ke muka pengadilan.

You May Also Like