Sabah perlu urus import beras sendiri, henti monopoli Bernas

Estimated read time 3 min read
Social Sharing

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah perlu menguruskan import beras sendiri bagi mengelakkan berlaku monopoli syarikat tertentu dalam pengurusan bekalan makanan ruji berkenaan.

Ketika ini bekalan beras dikawal oleh Padiberas Nasional Berhad (Bernas) dan monopoli itu menyebabkan harga pasaran beras meningkat.

Maka, sudah tiba masanya Sabah bebas daripada monopoli satu-satunya syarikat yang mempengaruhi pasaran beras di Sabah iaitu Bernas.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan berkata, Sabah perlu menguruskan sendiri import beras.

“Dengan mengambil kira keunikan geografi dan keadaan landskap sosial di negeri ini maka, memang sesuai untuk kita mengurus sendiri bahan komoditi asas tersebut.

“Saya percaya perubahan sebegini akan mewujudkan persaingan yang akan membolehkan pasaran beras lebih stabil dan mungkin dapat menurunkan harga beras di pasaran,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Cadangan itu dikemukakan berikutan kebimbangan rakyat Sabah mengenai peningkatan harga beras putih yang dijangka naik sehingga 36 peratus seperti diumumkan Bernas.

Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan itu berkata, peningkatan harga beras bukan hanya akan memberi kesan kepada perbelanjaan isu rumah malah, ia akan menjejaskan kehidupan keluarga berpendapatan rendah.

“Maka, kita mahu Bernas bersikap lebih telus dalam menentukan harga beras dan tahap bekalan beras. Orang ramai berhak mengetahui bagaimana penetapan harga beras dan apa pendekatan yang diambil untuk menstabilkan harga beras di pasaran.

“Bernas juga perlu mengeluarkan bekalan tambahan beras daripada simpanan mereka kerana Bernas bukan hanya sebuah entiti perniagaan. Bernas bertanggungjawab dalam menyediakan bekalan makanan ruji tersebut,” katanya.

Menurut beliau, Kementerian Pertanian dan Industri Makanan sebelum ini memaklumkan Sabah mengimport 290,000 metrik tan beras pada 2021 tapi, pengeluaran beras tempatan hanya 22,000 metrik tan sahaja.

Jeffrey berkata, pertanian antara salah satu teras dalam hala tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) jadi, Sabah mahu melihat tahap sara diri (SSL) pengeluaran beras ditingkatkan kepada sekurang-kurangnya 60 peratus menjelang tahun 2030.

Menurut beliau, kementeriannya sedang berusaha mengurangkan kebergantungan beras import melalui pelbagai projek di bawah inisiatif SMJ.

“Pertanian antara salah satu teras dalam SMJ dan kami mahu melihat Sabah meningkatkan tahap sara diri (SSL) pengeluaran beras kepada sekurang-kurangnya 60 peratus menjelang tahun 2030.

Hasrat itu mungkin boleh dicapai melalui penubuhan semula Lembaga Padiberas Sabah bagi membantu petani meningkatkan pengeluaran beras melalui pemulihan sawah padi dan penaiktarafan sistem pengairan sedia ada.

Projek-projek itu dijangka membawa menfaat jangka masa panjang dan melindungi Sabah daripada ketidakstabilan harga beras di pasaran.

“Justeru, saya menggesa rakyat agar bersabar kerana ketika ini kita sedang berusaha dengan bersungguh-sungguh dalam melakukan transformasi pertanian.

“Kita bukan hanya mahu menangani krisis ini tetapi, kita jua mahu memastikan Sabah lebih berdaya tahan dan mempunyai tahap sara diri beras yang baik,” ujarnya.

You May Also Like