Tsai Yiew dilantik pegawai khas Ketua Menteri

Estimated read time 1 min read
Social Sharing

KOTA KINABALU: Ketua Penerangan Parti Bersatu Sabah (PBS) Api-Api, Yee Tsai Yiew dilantik sebagai Pegawai Khas kepada Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor.

Anak kepada bekas Timbalan Ketua Menteri yang juga bekas calon Gabungan Rakyat Sabah (GRS) bagi Parlimen Kota Kinabalu pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu menganggap pelantikan itu sebagai ruang untuknya memperkasakan belia dan wanita muda di negeri ini.

Tsai Yiew berkata, lantikan itu juga membuktikan Ketua Menteri memberi keutamaan kepada pemerkasaan belia, khususnya wanita muda dalam perkhidmatan sosial.

“Saya akan melakukan yang terbaik dalam tugas saya sekali gus menyumbang kepada pembangunan dan kemakmuran Sabah,” katanya.

Beliau berharap pelantikannya akan menggalakkan lebih ramai penyertaan wanita dalam tadbir urus sosial dan politik, serta membawa perspektif dan pendekatan baharu.

Tsai Yiew akan berlepas ke Beijing, China pada 7 sehingga 27 September untuk menghadiri seminar pembangunan keupayaan untuk pegawai wanita dalam pengurusan sosial dari negara-negara membangun bagi mewakili kerajaan negeri.

Seminar yang dianjurkan oleh Universiti Wanita China itu akan membincangkan tentang penglibatan wanita dalam pembangunan ekonomi dan sosial dari negara- negara membangun.

You May Also Like