Hajiji sambut keberangkatan tiba Agong di Tawau

Estimated read time 2 min read
Social Sharing

KOTA KINABALU: Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor dan isteri Datin Seri Panglima Datuk Hajah Juliah Salag menyambut keberangkatan tiba Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah di Lapangan Terbang Tawau hari ini.

Turut menyambut keberangkatan tiba Al-Sultan dan rombongan ialah Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Datuk Seri Panglima Haji Juhar Haji Mahiruddin dan isteri Toh Puan Datin Seri Panglima Hajah Norlidah Datuk R.M. Jasni.

Hadir sama adalah Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof; Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Seri Panglima Haji Kadzim M.Yahya; Timbalan-Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Dr. Joachim Gunsalam dan Datuk Ir.Shahelmey Yahyal Setiausaha Kerajaan, Datuk Seri Panglima Sr.Haji Safar Untong, Menteri-Menteri Kabinet Negeri dan KetuaKetua Jabatan Negeri dan Persekutuan.

Program Jelajah ‘Kembara Kenali Borneo’ Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong akan bermula dari Tawau pada 3 September dan akan berakhir di Teluk Melano, Sarawak pada 13 September yang melibatkan perjalanan sejauh 2,154 kilometer (KM).

Majlis flag off Kembara Kenali Borneo akan diadakan pada pukul 8 pagi esok di 0.0 KM Point Tawau.

Di Sabah, Kembara Kenali Borneo Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong itu akan bermula di Tawau kemudian menuju ke Lahad Datu, Sandakan, Telupid, Ranau, Kundasang , Kota Kinabalu, Penampang dan berakhir di Sipitang sebelum rombongan meneruskan perjalanan ke Brunei Darussalam.

Antara lokasi yang akan dilawati Yang di-Pertuan Agong, Raja Permaisuri Agong dan rombongan adalah Pusat Pemulihan Orang Utan Sepilok, Sandakan; Institut Perhutanan Sabah di Telupid; Pentas Budaya Kundasang, Kompleks Mahkamah Syariah Kota Kinabalu, Kampung Budaya Koisaan, KDCA Penampang.

Sepanjang lima hari program Kembara Kenali Borneo itu diadakan, Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong akan menghadiri turut majlis santapan pagi dan tengah hari bersama rakyat di beberapa lokasi yang dikunjungi.

You May Also Like