Strategi Keselamatan Warisan: Pendekatan Pragmatik atau Cari Populariti?

Estimated read time 4 min read
Social Sharing

Kenyataan yang dibuat oleh Parti Warisan mengenai keadaan keselamatan Sabah adalah contoh klasik politik yang bersifat tidak praktikal. Walaupun cadangan itu kelihatan hebat namun, pada hakikatnya ia kurang berasas dari segi kebolehlaksanaan.

Cadangan Warisan untuk memindahkan pangkalan keselamatan dari Pantai Barat ke Pantai Timur menunjukkan pemikiran yang cukup singkat terhadap isu keselamatan Sabah secara menyeluruh.

Ini adalah sama dengan melihat peningkatan jenayah dalam kawasan kejiranan tertentu dan kemudian mencadangkan supaya seluruh Pasukan Polis dipindahkan ke kawasan tersebut.

Reaksi seperti ini adalah suatu pendekatan yang boleh membawa impak yang ketara terhadap keberkesanan operasi, kos tanggungan yang besar dan berpotensi mendedahkan kelemahan negeri di bahagian yang lain.

Keselamatan sebenar bukan mengenai tumpuan terhadap sesuatu kawasan tetapi tentang memiliki keupayaan bertindak balas secara pantas dan penyesuaian terhadap ancaman di mana sahaja ia mungkin berlaku.

Kedua, tumpuan pada teknologi ketenteraan tertentu seperti dron ‘Predator MQ-9’ kelihatannya lebih kepada cubaan untuk kedengaran celik dalam penggunaan teknologi dan bukannya strategi yang telah dipertimbangkan secara mendalam dengan baik.

Pandangan saya, ia menunjukkan pemahaman yang terhad tentang strategi keselamatan. Ia seperti kita bercadang melabur kesemua bajet kecemasan ke atas jentera-jentera pemadam kebakaran, sementara menafikan keperluan kenderaan ambulans, polis atau kenderaan-kenderaan yang diperlukan bagi menangani bencana lain.

Ingat ancaman keselamatan adalah pelbagai dan ia memerlukan pasukan keselamatan kita dilengkapi pelbagai alat dan teknologi. Melabur dengan banyak dalam teknologi tertentu, tanpa penilaian keperluan yang komprehensif dan tanpa strategi teknologi yang luas, adalah tidak digalakkan.

Adalah penting untuk menjalankan penilaian keselamatan yang komprehensif dan menerima pakai rangkaian luas teknologi mengikut keperluan dan bukannya bergantung pada alat tertentu.

Ketiga, desakan Warisan untuk mengubah persepsi antarabangsa mengenai Sabah nampaknya lebih diutamakan daripada memperbaiki keadaan keselamatan dan keselamatan sebenar.

Walaupun meningkatkan persepsi antarabangsa tentang Sabah sememangnya penting namun, Warisan nampaknya mengutamakan pedati sebelum kuda. Ia seperti cuba menjual rumah dengan memberi tumpuan semata-mata pada mengecat bahagian luar sambil mengabaikan isu struktur yang serius.

Kita mesti terlebih dahulu menangani cabaran keselamatan di lapangan sebelum kita benar-benar boleh mengubah pendapat antarabangsa. Hanya dengan itu kita boleh mengharapkan pelancongan, pelaburan, dan aktiviti ekonomi lain berkembang maju.

Nampaknya Warisan cuba menonjolkan dirinya sebagai pihak berkuasa dalam isu antarabangsa dan keselamatan. Bagaimanapun, perkara keselamatan seperti yang Warisan sedia maklum, adalah di bawah bidang kuasa persekutuan.

Sebagai entiti peringkat negeri, Warisan harus menumpukan pada perkara yang boleh diubah secara tempatan, bukannya cuba menentukan perkara berkaitan keselamatan negara. Adalah penting untuk diingat bahawa hal keselamatan sentiasa menjadi tanggungjawab persekutuan.

Apa yang lebih merisaukan adalah melihat bagaimana Warisan menggunakan Perjanjian Malaysia 1963(MA63) sebagai agenda mereka. MA63 adalah dokumen sejarah yang menggariskan syarat pembentukan Malaysia, bukan lesen untuk setiap negeri memintas kerajaan persekutuan dalam hal negara. Jangan jadi seperti datuk bandar yang memetik piagam bandar untuk wajarkan tindakan mengatasi undang-undang negara.

Begitu juga dakwaan Warisan sebagai subordinasi politik seharusnya tidak digunakan sebagai alasan untuk menceroboh tanggungjawab persekutuan atau sebagai landasan pengembangan politik.

Kenyataan sebegitu nampaknya menggunakan kata-kata besar dan rujukan kepada dokumen undang-undang untuk memberi gambaran pemahaman. Namun apabila diteliti lebih dekat, ia tidak mempunyai kedalaman dan kejelasan, dan ia dipenuhi dengan retorik politik dan bukannya penyelesaian yang membina.

Tumpuan harus diberikan kepada kesepakatan dan kerjasama antara kerajaan negeri dan persekutuan, untuk memastikan keselamatan dan perlindungan rakyat Sabah, bukan untuk mendapatkan jaringan isu-isu politik. Adalah penting untuk diingat bahawa seseorang tidak boleh menipu semua orang sepanjang masa. Jangan kita terlepas pandang tentang isu sebenar yang dihadapi dalam kabus retorik politik.

Tetapi yang nyata sebenarnya bukanlah kenyataan-kenyataan itu sendiri atau dalil-dalil tetapi hakikat bahawa tindakan Warisan sekarang adalah bertujuan untuk mendapatkan pujian dan pengiktirafan di sebalik tidak menangani realiti keadaan. Seperti seorang pelajar yang lebih fokus untuk menarik perhatian guru dengan kata-kata yang besar di sebalik tidak memahami dan menerangkan isi pelajaran.

Rakyat Sabah tidak boleh terpedaya dengan kata-kata besar dan janji kosong. Komitmen tulen terhadap keselamatan dan kemakmuran Sabah melibatkan kerja keras, kerjasama, dan tindakan praktikal, bukan sekadar retorik yang tinggi.


Jalumin Bayogoh ialah Ketua Penerangan Parti Solidariti Tanah Airku.

You May Also Like