Ketua Penerangan STAR Dedah Strategi Keji Warisan

Estimated read time 2 min read
Social Sharing

KOTA KINABALU: Ketua Penerangan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) Jalumin Bayogoh percaya bahawa penjelasan Menteri Kewangan Datuk Seri Panglima Haji Masidi Manjun mengenai hak kewangan Sabah seharusnya menyelesaikan isu itu, kerana ia menggariskan komitmen teguh kerajaan GRS untuk menjaga hak perlembagaan Sabah.

“Nada kepastian beliau adalah penting dalam memerangi maklumat salah Warisan yang berterusan. Beliau telah membersihkan sebarang kekeliruan dengan berkesan, menangkis penipuan Warisan daripada mengaburkan penilaian rakyat Sabah,” katanya.

Jalumin menunjukkan perbezaan yang ketara antara kerajaan Warisan dan GRS dalam rundingan kewangan mereka dengan kerajaan persekutuan bagi pihak Sabah.

“Warisan tergesa-gesa bersetuju untuk menerima bayaran tahunan kecil yang dicadangkan oleh kerajaan Mahathir semasa tempoh mereka, manakala kerajaan GRS sekarang berdiri teguh semasa rundingan mereka dengan kerajaan persekutuan.

“Warisan meraikan perolehan kecil mereka yang melucukan daripada persekutuan, tetapi mencemuh apabila GRS memperoleh jumlah yang lebih besar dengan kenaikan tahunan sambil terus menyokong perjanjian yang lebih adil, yang mencerminkan nilai Sabah,” katanya.

Bagaimanapun, Jalumin melahirkan kebimbangan bahawa usaha Warisan untuk memanipulasi sentimen awam mungkin berterusan, walaupun dengan bantahan tegas menteri.

“Warisan nampaknya menjadikan penyebaran naratif palsu sebagai kepakaran mereka. Mereka dengan mahir menggunakan media sosial untuk melancarkan agenda mereka, yang mendatangkan bahaya kepada rakyat Sabah.

“Pembohongan dan fitnah mereka mungkin kelihatan menarik, tetapi ia memudaratkan kebenaran. Seperti racun dalam minuman yang sentiasa berbau harum tetapi akan membunuh peminumnya. Kita mesti mengingatkan orang ramai terhadap penipuan sedemikian, kerana ia boleh mendatangkan mudarat yang besar,” katanya memberi amaran.

Jalumin juga menegaskan bahawa dakwaan Warisan tentang memulihkan hak ke atas Sabah memerlukan penelitian yang lebih teliti.

Selama berbulan-bulan, beliau berkata pemimpin Warisan telah mendakwa bahawa mereka berjaya mendapatkan semula 17 atau 21 hak di bawah rundingan untuk Sabah.

“Namun, apabila didesak untuk mendapatkan butiran, mereka tetap mengelak. Malah, apabila dicabar secara terbuka untuk berdebat, tiba-tiba Presiden Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal mengakui bahawa tiada satu pun daripada pencapaian yang dikatakan telah dimuktamadkan. Mereka hanyalah perjanjian lisan.

“Selain itu, sifat tepat ‘hak’ yang mereka tuntut semula ini masih tidak jelas, kerana mereka jarang mendedahkan secara spesifik. Sekali lagi, Warisan telah didedahkan, dengan dakwaan mereka yang berlebih-lebihan terungkai di bawah graviti penelitian fakta,“ katanya.

Sebaliknya, Jalumin berkata kerajaan GRS tetap berdedikasi untuk kebajikan negeri dan rakyatnya, dan tidak akan sekali-kali menyerahkan hak perlembagaan Sabah.

“Mari kita menyokong kerajaan yang menghormati kita, mendengar kita, dan komited kepada kedaulatan undang-undang, seperti yang ditunjukkan oleh Masidi,” katanya.

You May Also Like