Jeffrey desak lindungi bayaran balik pinjaman selepas kenaikan OPR

Estimated read time 2 min read
Social Sharing

KOTA KINABALU: Kerajaan persekutuan perlu memastikan bahawa bayaran balik pinjaman sedia ada tidak terjejas oleh kenaikan kadar dasar faedah semalaman (OPR) oleh Bank Negara Malaysia (BNM) baru-baru ini.

Bank pusat meningkatkan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 3.00% sebagai tindak balas terhadap prestasi ekonomi negara yang semakin kuat dan dalam usaha mengawal inflasi.

Dalam kenyataan di sini hari ini, Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan berkata bahawa walaupun dia memahami manfaat yang mungkin terhasil daripada kenaikan OPR terhadap ekonomi negara, beliaua bimbang tentang kesan kewangan terhadap rakyat Malaysia, khususnya rakyat Sabah.

DATUK DR JEFFREY KITINGAN N 32 TAMBUNAN

“Saya menggesa kerajaan mengesahkan bahawa bayaran balik semua pinjaman yang dibuat sebelum kenaikan OPR tidak akan terjejas dan bahawa bayaran ansuran akan kekal sama seperti sebelum kenaikan. Ini akan memastikan beban kewangan rakyat kita tidak meningkat akibat perubahan dalam OPR,” katanya.

Keperluan untuk mengesahkan bahawa kenaikan itu tidak menjejaskan pinjaman terdahulu penting kerana ia memberikan rasa keselamatan dan kestabilan kewangan kepada peminjam yang telah merancang kewangan mereka berdasarkan terma pinjaman sedia ada.

“Sebarang peningkatan mendadak dalam bayaran balik pinjaman akibat kenaikan OPR boleh menyebabkan kesulitan kewangan kepada mereka yang terjejas, terutama bagi mereka yang mempunyai bajet yang ketat,” katanya.

Kitingan yang juga Ahli Parlimen Keningau berkata bahawa beliau menyedari kepentingan ekonomi yang stabil dan berkembang, serta keperluan untuk mengawal inflasi.

“Namun, adalah sama pentingnya untuk mempertimbangkan kebajikan rakyat kita dan memastikan bahawa perubahan dasar tidak menjejaskan mereka secara negatif.

“Dengan mengekalkan bayaran ansuran pinjaman sedia ada, kita dapat membantu mengurangkan kebimbangan kewangan rakyat Sabah dan menyumbang kepada persekitaran ekonomi yang lebih stabil,” katanya.

You May Also Like