PBS sokong keputusan Kerajaan Sabah longgarkan SOP

Estimated read time 2 min read
Social Sharing

KOTA KINABALU: Parti Bersatu Sabah (PBS) menyokong keputusan Kerajaan Sabah melonggarkan Prosedur Operasi Standard (SOP) COVID-19  seperti diumumkan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor.

Setiausaha Agung PBS, Datuk Joniston Bangkuai berkata ini mengambil kira situasi kes COVID-19 di negeri ini  yang berada pada tahap terkawal dan antara terendah di negara.

Datuk Joniston Bangkuai. Gambar Fail

PBS yakin Kerajaan Persekutuan memahami apa yang baik dan perlu untuk Sabah kerana keputusan yang dibuat sudah dibincangkan di peringkat Jawatankuasa Pengurusan Bencana COVID-19 Negeri Sabah yang turut dianggotai agensi Kerajaan Persekutuan seperti Polis, Jabatan Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara, katanya.

Beliau berkata PBS percaya sebelum keputusan itu dibuat, Kerajaan Negeri sudah membuat penelitian terutama sekali dalam aspek keperluan keseimbangan diantara menjaga keselamatan rakyat dan menghidupkan semula ekonomi dan yakin Kerajaan Persekutuan memahami kehendak kerajaan dan rakyat Sabah.

“Keyakinan ini berdasarkan kepada kenyataan-kenyataan kepimpinan Kerajaan Persekutuan termasuk Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang sentiasa memahami keperluan dan kehendak rakyat Sabah.

“Ini diperkukuhkan lagi dengan hubungan baik antara Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan yang sentiasa bekerjasama dan sepakat melandaikan lekuk COVID-19 yang masih mencatatkan bilangan kes harian yang tinggi di negara ini,” kata Joniston.

Dalam satu kenyataan Isnin lalu, Ketua Menteri Sabah membenarkan beberapa aktiviti ekonomi dan sosial beroperasi semula seperti ‘dine-in’ dalam restoran, kedai makan dan restoran dalam premis hotel sepanjang dua minggu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang bermula Selasa lalu.

Turut diberi kebenaran ialah pembukaan kedai menjual sayur, ikan dan buah-buahan di tepi jalan, serta kedai gunting rambut dan aktiviti sukan tidak bersentuhan seperti golf, memancing dan berbasikal. 

Menurut Joniston, PBS berharap agar penguatkuasaan berkesan dijalankan untuk menastikan pematuhan masyarakat dan premis perniagaan terhadap SOP yang ditetapkan.

PBS juga berharap program vaksinasi Covid-19 diperhebatkan sebagai langkah berkesan mengekang penularan virus itu.-BorneoGazette

You May Also Like